13 Reasons Why seizoen 3: waar gaat het verhaal verder?

23 augustus is het zover! Dan komt seizoen 3 van de populaire serie “13 Reasons Why” uit op Netflix. 13 afleveringen lang kunnen we weer helemaal opgaan in het leven van Clay, Jessica, Justin en alle andere personages. En de trailer beloofd veel spannends: een onopgeloste moord. Wat is er in de afgelopen twee seizoenen gebeurd, en waar gaat seizoen 3 verder? Je leest het hieronder!

Pas op, dit artikel bevat spoilers!

Wat is er gebeurd in 13 Reasons Why seizoen 1?

13 Reasons Why draait in het eerste seizoen om het verhaal van Hannah Baker. Twee weken nadat Hannah zelfmoord heeft gepleegd krijgt Clay Jensen, die op Hannah verliefd was, een mysterieuze doos met 13 cassettetapes op zijn deurmat. Op deze tapes onthult Hannah de “thirteen reasons why”, oftewel dertien redenen waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die ze daarvoor verantwoordelijk acht, ontvangen deze tapes.

Wat zijn de belangrijkste onthullingen uit seizoen één? Natuurlijk de dertien redenen waarom Hannah zelfmoord pleegde, zoals Justin Foley die een intieme foto met seksuele geruchten verspreidde of Tyler Down die Hannah stalkte en stiekem foto’s van haar maakte.

Maar de belangrijkste onthulling van dit seizoen is dat Hannah Baker verkracht is door Bryce Walker, een populaire jongen die bij Hannah op school zat. Clay Jensen confronteert hem hiermee, en neemt dit gesprek op. Hij bekent. Uit de cassettetapes komt ook naar voren dat Bryce een dronken en gedrogeerde Jessica Davis heeft verkracht, waar Hannah per ongeluk getuige van is. Jessica’s vriend Justin geeft hem hier toestemming voor.

Wat is er gebeurd in 13 Reasons Why seizoen 2?

In seizoen twee vormt de rechtszaak van de ouders van Hannah, die de middelbare school van Hannah aanklagen, een belangrijk onderdeel van het verhaal. Hoewel de betrokken personen proberen door te gaan met hun leven, worden zij door de advocaat van Hannahs ouders ondervraagt. De bekentenissen die in deze gesprekken worden gedaan, en een stel onthullende polaroids, vormen ook een belangrijke leidraad.

Wat zijn de belangrijkste onthullingen van seizoen twee? Nou, ten eerste dat Clay polaroids ontvangt waarop te zien is dat Bryce zich ook aan andere meisjes heeft opgedrongen. Bovendien ontvangen verschillende personages bedreigingen, zodat ze hun mond houden over de verkrachtingen tijdens de rechtszaak.

In de rechtszaak bekent Justin uiteindelijk dat zijn vriend Bryce zowel Jessica als Hannah heeft verkracht. Beiden worden aangehouden. Bryce voor het verkrachten van de meisjes, Justin voor medeplichtigheid. En dat terwijl de vriendin van Bryce, Chloë, zwanger blijkt te zijn.

Ondertussen wordt Tyler Down, de schoolfotograaf, constant gepest op school. Het gaat zelfs zo ver dat hij aan het einde van het seizoen wordt mishandeld en verkracht met een dweil. Die avond is het schoolfeest, waar Tyler met wapens naartoe gaat. Hij wil een schietpartij starten. Clay komt hier net op tijd achter en haalt hem over het geweer aan hem te geven. Het seizoen eindigt met Clay, Justin en Jessica die voor de school staan. Op de achtergrond hoor je naderende sirenes. Clay heeft het Tylers geweer nog in zijn handen.

Wat weten we over seizoen 3?

Waarschijnlijk zal seizoen 3 van 13 Reasons Why niet om Hannah draaien, zo blijkt uit een interview met Yorkey, de bedenker van de serie. Maar ook in het derde seizoen zal het gaan om de problemen van dezelfde personages. We zijn natuurlijk benieuwd hoe het verder gaat met Tyler, en of Clay in de problemen komt door het geweer in zijn hand.

De grote vraag van 13 Reasons Why seizoen 3 is: “Wie heeft Bryce Walker vermoord? We weten dus dat de gehate Bryce – ja, de jongen die zowel Jessica als Hannah verkrachtte – dood is. In de trailer kunnen we zien dat hij is doodgeschoten, en dat iedereen onder de loep wordt genomen: Jessica, Tyler, Justin…. Zelfs Clay, die in de trailer tegen een klasgenoot zegt: “De hele fucking wereld is beter af zonder hem.” Zijn klasgenoot vraagt hem vervolgens: “Wat heb je gedaan…?”. Het belooft een spannend seizoen te worden!

Om meteen naar 13 Reasons Why op Netflix te gaan klik je hier.