Kijktip op Netflix vandaag: ’22 July’ over de aanslagen in Noorwegen van 10 jaar geleden

Vandaag is een dag waarop we de twee verschrikkelijke terroristische aanslagen in Noorwegen herdenken die plaatsvonden in Oslo en op het eiland Utøya op 22 juli 2021. Netflix heeft hierover een film gemaakt die in 2018 uitkwam onder de titel 22 July. Hieronder vind je een korte achtergrond van de film en het waargebeurde verhaal.

Netflix-film ’22 July’ uit 2018

Op 10 oktober 2018 lanceerde Netflix de Original-film 22 July op haar streamingdienst. Onder de regie van Paul Greengrass wordt het waargebeurde verhaal verteld van de vreselijke aanslagen die in 2011 plaatsvonden op het eiland Utøya in het Scandinavische land.

Verhaal, details en trailer van de film

In 22 July vertelt de voor een Academy Award genomineerde filmmaker Paul Greengrass (o.a. bekend van Captain Phillips en United 93) het waargebeurde verhaal van de nasleep van de dodelijkste terroristische aanslag in Noorwegen. Op 22 juli 2011 kwamen 77 mensen om het leven toen een extreemrechtse extremist een autobom tot ontploffing bracht in Oslo, voordat hij een massale schietpartij uitvoerde op een leiderskamp voor tieners. 22 July gebruikt de lens van de fysieke en emotionele reis van een overlevende om de weg van het land naar genezing en verzoening te schetsen.

Jaar: 2018
Soort: Film
Categorie: Misdaad, Drama, Geschiedenis
Duur: 2 uur en 23 minuten
Regisseur: Paul Greengrass
Schrijver: Paul Greengrass, Åsne Seierstad
Cast: Jonas Strand Gravli, Anders Danielsen Lie, Jon Øigarden, Seda Witt, Ola G. Furuseth
IMDb: 6.8 uit 30.000 stemmen
Kijken: Bekijk nu op Netflix

Aanslagen in Noorwegen op 22 juli 2021

Op 22 juli 2011 vonden in Noorwegen twee vreselijke terroristische aanslagen plaats. De eerste was een bomaanslag in de regeringswijk van de Noorse hoofdstad Oslo en vervolgens bij een schietpartij op een politiek jeugdkamp op het eiland Utøya. De toen 32-jarige Anders Behring Breivik werd gearresteerd op verdenking van beide daden. Hij heeft bekend en is hiervoor veroordeeld tot een celstraf van 21 jaar.