Recensie | Black Mirror seizoen 5: als het verleden plaats maakt voor het heden

Na het verschijnen van Charlie Brooker’s ambitieuze interactieve film Bandersnatch (2019), is het vijfde seizoen van de anthologische serie Black Mirror (2011-) sinds begin juni te zien op Netflix. Het nieuwste seizoen neemt de kijker opnieuw mee in de beklemmende wereld van de technologie. Weet Brooker nog altijd te verrassen of is de koe wel zo’n beetje uitgemolken? Lees hieronder de recensie van gastblogger Eline.

Black Mirror seizoen 5 bevat drie gloednieuwe afleveringen: Striking Vipers, Smithereens en Rachel, Jack and Ashley Too.

Striking Vipers: een alternatieve realiteit

In Striking Vipers wanen we ons in het leven van jeugdvrienden Danny (Anthony Mackie) en Karl (Yahya Abdul-Mateen II). Na een turbulent studentenleven zijn de twee als dertigers wat uit elkaar gegroeid en inmiddels gesetteld. Nou ja, Danny is dat, Karl heeft na een stukgelopen relatie wat minder geluk in de liefde. Op Danny’s achtendertigste verjaardag geeft Karl hem Striking Vipers X cadeau – een VR uitgave van een soort Super Smash Brother Brawl spel dat de twee mannen in hun jongere jaren vaak samen speelden. Geheel volgens Brooker’s formule komt de twist van deze aflevering wanneer de mannen zich via een zendertje in het spel verplaatsen. Aan de hand van twee – op het eerste gezicht – stoere donkere mannen weet Striking Vipers thema’s als identiteit, trouw en mannelijkheid uit te werken. Helaas mist het de intensiteit en de hoopvolle boodschap van San Junipero waar Brooker met Striking Vipers eenzelfde koers mee lijkt te willen varen.

Smithereens: don’t app and drive

De meest intense aflevering van dit seizoen is dus niet Striking Vipers maar zeker wel Smithereens. Taxi-chauffeur Chris (Andrew Scott) heeft na een noodlottig ongeval een afkeer gekregen van alles wat met social media te maken heeft. Als gevolg hiervan ontvoert hij Jaden (Damson Idris), een stagiair bij het Facebook-achtige bedrijf Persona. De explosieve Chris eist dat hij de CEO van het miljoenenbedrijf spreekt om zo zijn ongenoegen kenbaar te maken. Tot nu toe schotelde Brooker de kijker voornamelijk gruwelijke verhalen voor over wat er kan gebeuren als technologie de overhand krijgt. Met concepten als ‘don’t app and drive’ en privacybeleid is Smithereens al van deze tijd. Dit maakt het tot de sterkste en meest duistere aflevering van het seizoen.

Rachel, Jack and Ashley Too: het dubbelleven van een popidool

De laatste aflevering in de reeks is Rachel, Jack and Ashley Too. Brooker stelt de focus scherp op popidool Ashley O (Miley Cyrus). Geheel in contrast met haar vrolijke liedjes is de beroemde Ashley achter de schermen een depressief meisje die door haar management volgestopt wordt met antidepressiva. Als marketingstunt ontwikkelen ze Ashley Too. Een robotje met de persoonlijkheid van Ashley O dat het idool dichterbij de fans moet brengen. Ook de vijftienjarige Rachel (Angourie Rice) is weg van de robot. Na het verlies van haar moeder kan ze het warme gezelschap van Ashley Too goed gebruiken. Haar zus Jack (Madison Davenport) blijft echter kritisch. Rachel, Jack and Ashley Too werkt relevante thema’s uit waaronder de zware druk op popidolen. Invalshoeken als eenzaamheid en dierproeven raken wat ondergesneeuwd. Het is immers niet erg geloofwaardig dat een meisje als Rachel, ondanks haar situatie, geen vrienden heeft.

Verleden wijkt voor het heden in Black Mirror seizoen 5

Al met al is het vijfde seizoen van Black Mirror enerzijds een weg die Brooker al vaker bewandeld heeft. Dit is voornamelijk te merken aan de (voorspelbare) plotwendingen. Een aflevering als Smithereens weet desondanks indruk te maken omdat het een tafereel voorschotelt dat zich eerder in het heden dan de toekomst afspeelt. Als dat de koers is die Black Mirror in het vervolg zal gaan varen wordt Brooker’s serie ongetwijfeld nog donkerder dan voorheen.

Regie: Charlie Brooker | Cast: Anthony Mackie, Andrew Scott, Miley Cyrus | Scenario: Charlie Brooker | Genre: Drama, Science-Fiction, Thriller | Jaar: 2019

Dit artikel is geschreven door gastblogger Eline. Wil jij ook gastblogs schrijven voor Streamwijzer? Ga dan naar Gastblog om je blog in te leveren of kom met ons in contact via Over Streamwijzer.