VIP-toegang op Disney Plus: wat is dat en waarom is het er?

Het video on demand-platform van The Walt Disney Company heeft bij de release van de live-action remake van Mulan een nieuw systeem ingevoerd: VIP-toegang op Disney+. Sindsdien zijn onder andere Raya and the Last Dragon (2021), Cruella (2021) Black Widow (2021) en Jungle Cruise (2021) onder deze noemer online verschenen. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over deze nieuwe manier van films kijken. Zo lees je wat de VIP-toegang bij Disney+ inhoudt, waarom het is ingesteld en wat de kosten zijn voor welke films.

→ Ga direct naar Disney+ om naar alle films en series van Disney, Star, Pixar, Marvel, National Geographic en Star Wars te kijken ✅

Wat is VIP-toegang op Disney+?

VIP-toegang is een manier om films op de streamingdienst Disney+ die nog niet voor iedereen toegankelijk zijn, wel alvast te kunnen kijken. Het is actief sinds de release van de live-action remake van Mulan uit 2020 en wordt door de streamingdienst zelf als volgt omschreven:

“Met VIP‑toegang kun je Mulan zo vaak als je wilt streamen en downloaden op al je favoriete apparaten, voordat Mulan beschikbaar is voor alle Disney+ abonnees.”

Waarom heeft Disney+ VIP-toegang ingesteld?

Tijdens de Coronacrisis, was het helaas niet mogelijk om met genoeg winst films uit te brengen in de bioscoop. Een feit is echter dat de productiekosten van een film voor een groot deel terugverdiend worden met de verkoop van bioscoopkaartjes.

The Walt Disney Company heeft dit op geprobeerd te lossen door de film al eerder dan verwacht op streamingdienst Disney+ te zetten, maar wel een soort extra betaling als een bioscoopkaartje te vragen van de kijker. Zo hebben ze toch nog heel wat inkomsten kunnen genereren uit een soort innovatieve bioscoopkaartjes-betaalmethode en loont het nog steeds om nieuwe films uit te brengen.

Wat kost het om VIP-toegang te krijgen op Disney+?

In België kost VIP-toegang op dit moment €21.99. Je betaalt dus ook per losse film nieuwe VIP-toegang bovenop je Disney+ abonnementskosten. Voor de duidelijkheid: VIP-toegang is dus niet inbegrepen bij het reguliere abonnement.

Mochten er in de toekomst extra films uitgebracht worden met VIP-toegang, dan is het waarschijnlijk dat de kosten op hetzelfde niveau zullen liggen. Dit is echter nog niet officieel door The Walt Disney Company bevestigd, dus het is nog niet zeker.

Ga direct naar Disney+ om naar alle films en series van Disney, Pixar, Marvel, National Geographic en Star Wars te kijken ✅

Welke films op de streamingdienst vereisen op dit moment nog een extra betaling?

Voor de films Mulan (2020), Raya and the Last Dragon (2021), Cruella (2021) Black Widow (2021) en Jungle Cruise (2021) is VIP-toegang nog ingesteld. De streaming-gigant heeft echter bekendgemaakt dat ze nog meer gaan focussen op de streamingdienst in de toekomst en dat het zelfs de hoogste prioriteit binnen het bedrijf krijgt.

Daardoor lijkt het zeer waarschijnlijk dat meer films in de toekomst met VIP-toegang uitgebracht zullen worden op Disney+. Zodra dit gebeurt, laten we het op Streamwijzer en via onze social media kanalen weten.

Komen films met VIP-toegang uiteindelijk ook voor iedere Disney+ abonnee uit?

Uiteindelijk zullen films met VIP-access voor iedereen met een abonnement op Disney+ beschikbaar zijn. Tot nu toe duurt het ongeveer 3 maanden voordat de films voor iedereen op de streamingdienst toegankelijk zijn (± 90 dagen), maar het heeft bijvoorbeeld bij Jungle Cruise al tot 105 dagen geduurd. Heb je dus genoeg geduld, dan kun je erop wachten. Maar als je anders graag met het hele gezin naar de bioscoop was gegaan, dan ben je misschien nu wel goedkoper uit met de aankoop van één VIP-ticket. Veel kijkplezier!


Wat is VIP-toegang op Disney Plus?

VIP-toegang is een betaalde optie bovenop het normale Disney Plus abonnement, waarmee je een bepaalde film al eerder kunt streamen dan andere Disney Plus kijkers. In feite koop je de film, maar dan binnen je online account.

Waarom heeft Disney+ VIP-toegang ingesteld?

Door de Coronacrisis konden meerdere films niet meer met genoeg winst in de bioscoop worden uitgebracht, waardoor Disney Plus heeft besloten het gemis van inkomsten uit bioscoopkaartjes recht te trekken met vergelijkbare extra verkopen via het video on demand-platform.

Wat kost het om VIP-toegang te krijgen op Disney+?

VIP-toegang kost tot nu toe €21.99 per film naast een Disney+ abonnement. Via de rode knop bovenaan het artikel vind je de mogelijkheid om ruim 15% korting te krijgen op een jaarabonnement op Disney+.

Welk films op Disney+ vereisen VIP-toegang?

Voor de films Mulan (2020), Raya and the Last Dragon (2021), Cruella (2021), Black Widow (2021) en Jungle Cruise (2021) is VIP-toegang nog ingesteld. Gezien het succes van de actie en de grote winst van Disney hieruit, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat in de toekomst ook andere films een extra betaling vereisen.

Komen films met VIP-toegang uiteindelijk ook voor iedere Disney+ abonnee uit?

Een VIP-ticket is enkel een manier om eerder toegang tot een film. Uiteindelijk zal de film beschikbaar komen voor iedereen op Disney+, maar dat zal gemiddeld ongeveer 3 maanden na de VIP-release zijn.