Recensie: Netflix kijken met een VR-bril (Oculus Quest 2) geeft bingewatchen een extra dimensie

Graag houden we onze volgers bij Streamwijzer op de hoogte van het nieuwste van het nieuwste op het gebied van films, series, streamingdiensten en bingewatchen. Daarom leek het ons een tof idee om eens Netflix met een VR-bril te kijken. Wij hebben hiervoor de Oculus Quest 2 met 64GB aan totale opslagcapaciteit bekeken. In deze recensie lees je wat we hiervan vonden, wat de voor- en nadelen zijn, waar je de VR-bril kunt kopen en welke modellen er op de markt zijn.

Recensie | Netflix kijken met de ‘Oculus Quest 2’ VR-bril

Allereerst is het handig om een korte introductie te krijgen over de Oculus Quest 2. Dit is een VR-bril die je op je hoofd kunt zetten, waardoor je allerlei beelden kunt zien en spellen kunt spelen in 360 graden. Hierdoor lijkt het alsof je je in het spel zelf begeeft. Standaard wordt de bril geleverd met een oplader, een opzetstuk voor brildragers en twee controllers die je in beide handen vasthoudt.

De Oculus Quest 2 is anders dan de VR-brillen waarin je je telefoon klikt. De bril is namelijk een spelcomputer op zichzelf, waardoor je ook geen mobiel of PC nodig hebt om te beginnen met spelen. De resolutie is 3664 x 1920 pixels (bijna 4K kwaliteit), waardoor hij maar liefst 50% scherper beeld heeft dan zijn voorganger. De bril is verkrijgbaar in een versie met een totale opslagcapaciteit van 64BG of 256GB.

Netflix kijken met een VR-bril geeft bingewatchen een extra dimensie

Veel mensen kennen de VR-bril hoofdzakelijk als een spelcomputer, maar het is ook absoluut een hele leuke console om je favoriete films en series mee te kijken. Door de resolutie van 3664 x 1920 pixels, is de kijkervaring erg realistisch. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het echter niet alsof je je in de film of serie zelf begeeft. Dat zou ook ontzettend onhandig zijn, want dan ben je de hele tijd om je heen aan het kijken en mis je een heel stuk van de ervaring.

Wat de extra belevenis wel is, is dat het voelt alsof je van een luxe bank in een prachtige omgeving naar een bioscoopscherm aan het kijken bent. Je fopt als het ware je hersenen door Netflix in VR te kijken met deze bril, wat de kijkervaring absoluut speciaal maakt. Mocht het zo zijn dat je TV is geclaimd door je partner of je kinderen, dan is het het wat ons betreft absoluut waard om je VR-bril erbij te pakken voor je favoriete film of serie in plaats van je kleine telefoonschermpje.

Naast een app voor Netflix is er ook een app beschikbaar voor de streamingdienst Amazon Prime Video. Concurrenten als Disney+ en Apple TV+ hebben op het moment van schrijven nog geen app gepubliceerd voor deze VR-bril.

Positief verrast door de beeldkwaliteit van de Oculus Quest 2

Natuurlijk vermelden we graag even op welke punten we kritisch zijn en waar we juist heel enthousiast over waren. Allereerst is de beeldkwaliteit wat ons betreft een groot pluspunt. We waren verrast door het realistische beeld dat in je brein wordt gevormd en het geloofwaardige bioscoopscherm dat je voor je neus krijgt als je plaats neemt op de Netflix-bank. Wel vinden we het jammer dat het niet mogelijk is om je draadloze oortjes met de Oculus Quest 2 te verbinden, als heeft de console wel gewoon goed geluid dat direct bij je oren wordt afgespeeld met ingebouwde speakers en kun je bedrade oortjes gewoon in de console pluggen.

Verder zit de hoofdband wat ons betreft erg comfortabel, maar moet je wel even de afstelling goed testen om op een ideale kijkervaring te komen. Als het opzetstukje voor je bril niet helemaal goed zit of de ogen juist te dichtbij of te ver van elkaar af staan, kan het beeld wazig worden. Dat doet af aan je kijkplezier. Wel is de bril erg makkelijk in gebruik, waardoor iedereen eenvoudig door kan krijgen hoe zowel de bediening als de afstelling werkt.

Ten slotte is het van belang om te weten dat Oculus onderdeel is van Facebook, waardoor je een account op het sociale netwerk nodig hebt om in te loggen bij de VR-bril.

Met deze VR-bril kun je gamen, Netflix kijken en nog heel veel meer

In deze recensie hebben we het natuurlijk over het kijken van Netflix met een VR-bril, maar dat is in eerste instantie niet waar de bril alleen maar voor bedoeld is. Het is namelijk ook een nieuwe manier van gamen. Zo kun je bijvoorbeeld het populaire spel Beat Saber spelen op de VR-bril (een soort combinatie van Guitar Hero en Fruit Ninja, waarin blokken in een bepaalde richting moeten worden doorgehakt die op de maat van de muziek op je af komen) en is Population: One een soort Fortnite voor VR.

Daarnaast heb je een ingebouwde webbrowser, zijn er meeting rooms waar je andere mensen kunt spreken, kun je pingpongen, in de ruimte tekenen en nog heel veel meer. Hierbij is het van belang om te vermelden dat sommige apps gratis zijn en sommige apps betaald. Hoe meer opslagcapaciteit je apparaat heeft, hoe meer apps je kunt downloaden. De totale opslagcapaciteit (64GB of 256GB) is niet van belang voor het streamen van films en series, omdat deze live worden geladen via de servers van Netflix en niet gedownload hoeven te worden op je apparaat.

Probeer het zelf: Oculus Quest 2 en andere VR-brillen zijn nu verkrijgbaar

Goed nieuws, want sinds eind 2020 zijn is de Oculus Quest 2 VR-bril, die wij in deze recensie hebben uitgeprobeerd, verkrijgbaar. Hier is Coolblue momenteel het officiële verkooppunt van deze brillen en kun je kiezen tussen de Oculus Quest 2 met 64GB opslag en de Oculus Quest 2 met 256GB opslag. De eerste is verkrijgbaar vanaf €349 en de laatstgenoemde vanaf €449. Een tip kan zijn om eens de website in de gaten te houden of er een Tweedekans product wordt aangeboden, want zo kun je soms toch al meerdere tientjes korting pakken met een VR-bril die geretourneerd is en slechts lichte gebruikssporen heeft.

VR-brillen van allerlei merken zijn hier bij Bol.com, hier bij Amazon en hier bij Coolblue verkrijgbaar. Let wel op dat je in het goedkopere segment van de VR-brillen vaak inlevert op kwaliteit en dat je bij duurdere brillen steeds minder verbetering in kwaliteit merkt naarmate je in prijs omhoog gaat. Verder is er een belangrijk onderscheid tussen de goedkope VR-brillen waar je je telefoon in klikt (vaak verkrijgbaar voor één of enkele tientjes) en de betere VR-bril die een console van zichzelf is.

Meer nieuws en informatie over Netflix

Benieuwd wat er op dit moment allemaal te zien is op Netflix? Het volledige aanbod van films en series vind je op de pagina met het complete Netflix aanbod. Daarnaast vind je op Streamwijzer wat er per maand nieuw op Netflix verschijnt, zodat je van tevoren al weet op welke nieuwe programma’s je je kunt verheugen.